رزومه چیست و چگونه باید رزومه بنویسیم ؟

رزومه چیست و چگونه باید رزومه بنویسیم ؟

رزومه سندی است که خلاصه‌ای از سوابق تحصیلی، تجربیات شغلی، مهارت‌ها و دستاوردهای شما را ارائه می‌کند. این سند معمولاً برای درخواست شغل، بورسیه تحصیلی یا سایر فرصت‌های علمی و حرفه‌ای استفاده می‌شود نوشتن یک رزومه حرفه‌ای که مهارت‌ها و تجربه‌های کاری و دست‌آوردهای شما را به بهترین شکل ارائه دهد،  روشی است که موجب جذب توجه کارفرماها می شود.حتما این سوال برای‌تان پیش آمده است که چگونه یک رزومه خوب بنویسیم ، چه چیزی باید در آن بنویسیم و قالب مناسب برای نوشتن رزومه چیست . در ادامه ای این مقاله با نوشتن یک رزومه ی حرفه ای آشنا می شوید .

انواع مختلف رزومه چیست ؟

در حالت کلی چهار نوع رزومه وجود دارد که کارجویان از آن استفاده می‌کنند که شامل رزومه به ترتیب زمانی ، رزومه ی عملکردی و رزومه ی ترکیبی است. هر کدام از این ساختارها با توجه به نحوه بخش‌بندی رزومه، مزایا و معایب خود را دارند که در ادامه، هرکدام را برسی خواهیم کرد.

  1. رزومه به ترتیب زمانی یاChronological Resume :

رزومه کرونولوژیکال (Chronological Resume) یا زمان‌بندی معکوس یکی از محبوب‌ترین ساختارهای موجود برای نوشتن رزومه‌ است ومی توان گفت که تقریبا برای تمام کارجویان مناسب است. در این ساختار، سابقه کاری شما به‌ترتیب زمان فعالیت و اشتغال‌تان نوشته و لیست شده و آخرین موقعیت کاری شما در بالاترین بخش رزومه نوشته می‌شود و لیست شما به ترتیب تا اولین موقعیت کاری‌تان ادامه خواهد یافت.

  1. رزومه عملکردی یا Functional Resume :

در رزومه عملکردی  (Functional Resume)، چیزی که بیشتر مورد اهمیت واقع می شود مهارت‌ها و توانایی‌های شما است و زمان‌بندی سوابق شغلی شما اهمیت چندانی نخواهد داشت. معمولا این ساختار مناسب افرادی است که که شغل‌های زیادی را تجربه کرده و یا فواصل زمانی زیادی بین زمان استخدام‌شان وجود دارد که در آن بازه‌ها در جایی مشغول به کار نبودند.

یکی از مهم ترین مزیت های ساختار عملکردی این است که تمام تجربه‌های کاری شما در بخش مهارت‌ها نوشته می‌شوند و همانند ساختار زمان‌بندی، در بخش سوابق کاری نخواهند بود.

  1. رزومه با ساختار ترکیبی یا Combination Resume :

رزومه ترکیبی (Combination Resume) ، المان‌های مختلف ساختار زمان‌بندی و عملکردی را با هم ترکیب می‌کند. این ساختار معمولا توسط افراد متخصصی استفاده می‌شود که مجموعه توانایی‌های تخصصی و گسترده‌ای دارند. این نوع ساختار دارای بخش سوابق کاری همراه با یک بخش مهارت‌ها است که تمام مهارت‌ها با جزئیات دقیقی در آن درج خواهند شد.

  1. رزومه ی هدفمند یا targeted :

 رزومه هدف‌گرا یا اهداف شغلی، ۲ یا ۳ جمله اصلی دارد و مهم‌ترین مهارت‌ها و تجربه‌های کاری شما همراه با دلیل ایدئال بودن‌تان برای آن موقعیت شغلی، در همان جمله‌های کوتاه شرح داده می‌شود. اگر شما در حوزه کاری و تخصص خود جایگاه متوسطی دارید، این نوع خلاصه رزومه برای شما فوق‌العاده خواهد بود، زیرا اهداف اصلی و اهداف آتی شغل خود را در این بخش شرح خواهید داد.

کدام نوع رزومه برای شما مناسب تر است ؟

رزومه چیست و چگونه باید رزومه بنویسیم ؟ پرسش این سوال مرحله اول از داشتن یک رزومه کاری قوی و مناسب است. در مرحله بعد شما باید رزومه مناسب خود و اهدافاتان را پیدا کنید.رزومه به ترتیب زمانی معمولا بهترین انتخاب برای اغلب کارجویان است. کارفرماها نیز معمولا به این نوع ساختار عادت دارند و تقریبا در همه جا ، این نوع ساختار به‌عنوان ساختار استاندارد شناخته می‌شود. با این وجود باید بدانید که این ساختار را نمی‌توان تنها ساختار ایدئال برای همه دانست. اگر در چندین شغل در یک بازه زمانی کوتاه فعالیت کرده‌اید یا در حوزه کاری خود به‌عنوان یک متخصص بسیار ماهر شناخته شده و یا این‌که در رزومه شما یک فاصله زمانی خالی وجود دارد، بهتر است از ساختارهای مدرن‌تری مانند ساختار عملکردی یا ساختار ترکیبی استفاده کنید. اگر هم‌چنان نسبت به انتخاب نوع ساختار مناسب برای رزومه ی خود شک و تردید دارید، تمام داده‌ها و اطلاعات خود را سازمان‌دهی و مرتب کرده و پس از آن با توجه به مجموع آن‌ اطلاعات جمع آوری شده، یک ساختار مناسب را انتخاب کنید.

 

مواردی که باید در رزومه خود بنویسید :

  • اطلاعات تماس : نام کامل، آدرس ایمیل، شماره تلفن و لینک پروفیل لینکدین خود را درج کنید.
  • خلاصه: خلاصه‌ای مختصر از مهارت‌ها و تجربیات خود را ارائه دهید که به طور خاص با موقعیتی که برای آن درخواست می‌کنید مرتبط باشد.
  • سابقه کار: سابقه کاری خود را به ترتیب معکوس زمانی فهرست کنید، از جدیدترین شغل خود شروع کنید. برای هر شغل، عنوان شغلی، نام شرکت، تاریخ کار و شرح مختصری از وظایف و دستاوردهای خود را ذکر کنید.
  • تحصیلات : مدارک تحصیلی خود را به ترتیب معکوس زمانی فهرست کنید، از بالاترین مدرک تحصیلی خود شروع کنید. برای هر مدرک تحصیلی، نام دانشگاه، مدرک تحصیلی، تاریخ فارغ التحصیلی و هرگونه افتخار یا جوایز مرتبط را ذکر کنید.
  • مهارت‌ها: مهارت‌های مرتبط با موقعیتی که برای آن درخواست می‌کنید را فهرست کنید. اینها می‌توانند شامل مهارت‌های فنی، مهارت‌های نرم و زبان‌های خارجی باشند.
  • جوایز و افتخارات: هرگونه جایزه، افتخار یا بورسیه تحصیلی مرتبط را ذکر کنید.

 

تفاوت رزومه و CV به طور کلی

 CV چیست ؟

سی وی (CV) که مخفف Curriculum Vitae است، سندی است که سابقه تحصیلی و شغلی شما را به طور مفصل شرح می‌دهد. این سند در مقایسه با رزومه که خلاصه‌ای از مدارک و تجربیات شماست، جامع‌تر است CV . معمولاً برای اهداف آکادمیک و پژوهشی مانند درخواست موقعیت‌های تدریس، بورسیه تحصیلی یا کمک هزینه‌های تحقیقاتی استفاده می‌شود. همچنین ممکن است هنگام درخواست برای مشاغل در برخی از صنایع، مانند صنایع علمی یا دولتی، از شما خواسته شود که CV ارائه دهید.به طور کلی، رزومه یک سند مختصر و متمرکز است که برای برجسته کردن مهارت‌ها و تجربیات مرتبط با یک موقعیت شغلی خاص طراحی شده است. CV یک سند جامع‌تر است که سابقه تحصیلی و شغلی کامل شما را ارائه می‌دهد. انتخاب اینکه کدام سند را ارائه دهید به موقعیت و مخاطب شما بستگی دارد. اگر برای شغلی در بخش خصوصی درخواست می‌دهید، به طور کلی باید رزومه ارسال کنید. اگر برای موقعیتی در دانشگاه یا موسسه تحقیقاتی درخواست می‌دهید، یا اگر در حال درخواست بورسیه تحصیلی هستید، به طور کلی باید CV ارسال کنید.

تفاوت رزومه وCV از نظر طول : رزومه معمولاً 1 تا 2 صفحه است  ولی  CVطول محدودی ندارد و می‌تواند چندین صفحه باشد.

 تفاوت رزومه وCV از نظر محتوا : در رزومه بر روی مهارت‌ها، تجربیات و دستاوردهای مرتبط با شغل مورد نظر متمرکز است ولی  CVشامل اطلاعات جامع‌تری در مورد پیشینه تحصیلی، فعالیت‌های پژوهشی، جوایز و افتخارات و سایر تجربیات مرتبط است.

تفاوت رزومه وCV از نظر هدف : در رزومه  برای متقاعد کردن کارفرمایان به استخدام شما برای یک موقعیت شغلی خاص استفاده می‌شود ولی  CVبرای ارائه تصویری کامل از صلاحیت‌ها و تجربیات شما برای اهداف مختلف، مانند درخواست بورسیه تحصیلی، موقعیت‌های آکادمیک یا فرصت‌های پژوهشی استفاده می‌شود.

تفاوت رزومه وCV از نظر قالب :  در رزومه معمولاً از یک قالب ساختاریافته با بخش‌های مجزا برای اطلاعات مختلف مانند تحصیلات، تجربه کاری و مهارت‌ها استفاده می‌کند ولی در  CV از نظر قالب انعطاف‌پذیرتر است و می‌تواند از فرمتی غیرساختاریافته با عناوین و زیرعنوان‌ها استفاده کند.

تفاوت رزومه وCV از نظر موارد استفاده : در رزومه به طور کلی برای درخواست شغل در بخش‌های خصوصی، دولتی و غیرانتفاعی استفاده می‌شود. ولی درCV  به طور معمول در زمینه‌های آکادمیک و پژوهشی استفاده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

آگهی های مرتبط

مقالات مرتبط